مقالات

گردوتکانی امسال (اوایل مهرماه۹۱)هم بازمثل گذشته زودتر از فصل چیدن و رسیدن گردوها شروع شد که هم سختی تکانیدن را بیشتر میکرد و هم آسیب جدی به ثمر سال بعد این درختان که در جوانه هایی پنهان در یک سال قبل از باردهی بردرخت می نشینند,میزند بگذریم ولی خداییش عجب آب و هوایی بود و بگذشت,شلخته (باران شدید و ناگهانی)و تغرسه (تگرگ)و گر و ترق(صدای رعد و برق)یک هوایی با صفا و مطبوع پاییزی را در تویسرکان پدیدار کرده بود,اما لازم دانستم اصطلاحات و رسوم گردوتکانی را که در بین اهالی منطقه رواج دارد را خدمتتان توضیح دهم:

۱:اشگل,چوب بزرگ ,باریک , منعطفی و سبکی جهت تکانیدن گردوها که معمولا از چوب چنار یا بید یا شنگ و…بطول ۴تا۶متر تهیه می شودو از پایین درخت یا درون شاخه ها بر روی شاخه های حامل گردو زده می شود

۲:چوب پلکی,چوبی به قطر دسته ی بیل و در حدود۴۰تا۵۰ سانتی متر که جهت هدف قرار دادن و انداختن گردوهای دور از دسترس گردوتکان در ارتفاع بالای درخت و از پایین استفاده می شود.

۳:گردوتکان,که معمولا جهت تکانیدن درختان کهنسال و سخت رو و بزرگ از افرادی ماهر و چالاک استفاده می شود که مزد خود را نیز بصورت یک به پنچ از محصول گردو دریافت می نمایندکه این اجرت سنت و قراردادی از گذشته های دور می باشد.

۴:گردوپلکونی,بعد از اتمام کامل چیدن محصول گردو از باغات ,نوجوانان روستا با چوب پلکی به صید گردو های به جای مانده بر درخت می پردازند که بعضا خرج توجیبی تحصیلشان را در می آورند

۵:گره,واحد شمارش گردو که هر گره شامل ۵۰ دست ده تایی و جمعا ۵۰۰ دانه گردو می شود

۶:دشتبان گردو که منظور نگهبان فصلی کل باغهای گردو است که معمولا از ۲۰ روز قبل از آغاز فصل گردوتکانی تا پایان شب و روز از باغات نگهبانی می نماید که وظیفه ی اصلی دشتبان جلوگیری از بی نظمی و زودشروع نشدن گردو تکانی خارج از موعد مقرر شده ی اهالی روستا می باشد

۷:معمولا بعضی گردوهای نادر و منحصربه فرد توسط اهالی اسامی جالبی برایشان گذاشته شده که به همان معروفند مثلا گردوی پسته ای(از مرغوبترین و نادر ترین گردوهای موجود که بسیار کوچک و در حد پسته های بزرگ می باشند که پوست آنها در هنگام رسیدن خود به خود جدا و با دست مغز به بیرون می آید),گردوی کاغذی(بسیار مرغوب با مغز سفید و پوسته ای نازک و کاغذمانند),گردوی اناری(بسیار بزرگتر از گردوهای معمولی و در اندازه ی انار کوچک),گردوی کوسک(گردویی از نژادوحشی و با پوستی سفت که مرغوب نیست),گردوی کلاغی یا چنگو(شکلی شبیه نوک پرندگان دارند چیزی مثل بادام بزرگ کشیده شده),گردوی بشی(گردویی که خودرو سبز شده و بصورت بش یا دیم رشد کرده است) و…. همچنین خیلی از گردوها به اسم صاحب اولیه آن مشهور هستند

۸:از پوستهای سبز و لایه خارجی گردو جهت رنگ ریسهای قالی(نخ های قالی)استفاده می شود و همچنین برگهای زرد وخزان زده ی گردو بعد از گردو تکانی جمع آوری و جهت تغذیه ی مال و احشام استفاده می شود و نیز خود برگها که بر پای درخت می مانند نقش کودبرگ را جهت رشد بهتر درخت ایفا می نمایند

دیدگاهتان را بنویسید

تماس بگیرید